czwartek, 14 stycznia 2016

Spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami - pomysl na szybki obiad

Witam :)

Dawno nie bylo u mnie zadnego postu kulinarnego, dlatego postanowilam dzisiaj z Wami podzielic sie bardzo prostym, szybkim, a przede wszystkim smacznym przepisem na spaghetti ze szpinakiem.
Zapraszam :)


Skladniki:
-spaghetti lub inny makaron (bardzo dobrze sprawdzaja sie pelnoziarniste)
-1 opakowanie slodkiej smietany
-1 pomidor
-1 cebula
- 1-2 zabki czosnku
- 1 opakowanie swiezego szpinaku (mozna uzyc rowniez mrozonego, ale moim zadniem swiezy smakuje o niebo lepiej)
- 2 plastry dowolnego sera zoltego
- pieprz i sol do smaku
-1 lyzka masla do smazenia


:
 Wykonanie:
Nastawiamy wode na makaron, a w tym czasie kroimy czosnek i cebule w kostke. Maslo rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojona cebulke i czosnek. Calosc przysmazamy. W miedzyczasie gdy cebula dochodzi, kroimy szpinak w paski. Objetosciowo jest go sporo, ale po wrzuceniu na patelnie, bardzo sie skurczy.
Do podsmazonej cebulki wrzucymy szpinak i calosc dusimy na wolnym ogniu ok. 5-10 minut. Sprawdzcie, czy szpinak jest miekki. Gdy szpinak zmieknie dodajemy opakowanie smietanki, przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Dusimy kolejne 2-3 minuty pod przykrywka. Na koniec ukladamy na wierzch plastry zoltego sera, ktore sie ladnie rozpuszcza, nasz sos przybierze smietankowo-serowy smak. 
Calosc przykrywamy pokrojonym pomidorem, czekamy chwile, az zrobi sie goracy.
Sos jest juz gotowy i mozemy go podac do spaghetti lub innego makaronu.

Zamiast swiezego szpinaku mozna uzyc rowniez mrozonego, ale swiezy smakuje lepiej. Do sosu mozna dodac rowniez kawalki serow plesniowych, wtedy sos nabierze glebszego aromatu.




 Przygotowanie calej potrawy zajumuje mniej niz 30 minut, wiec obiad mozemy przyrzadzic na szybko, pod warunkiem, ze mamy wszystkie skladniki w domu :)
wersji light mozemy zastapic smietane jogurtem i zrezygnowac z sera.

Smacznego :)
Inne przepisy znajdziecie w zakladce "od kuchni".
Zapraszam :)
cdn.
pozdrawiam
Kinga

1 komentarz: