piątek, 11 kwietnia 2014

Domowy system filtrowania wody BWT z magnezem

Nasza (w Niemczech) woda z kranu ma bardzo dobra jakosc, mozna ja pic bezposrednio z kranu. Smakuje tez calkiem dobrze. Jednak wielka wada naszej wody jest jej twardosc. Na wszelkich urzadzeniach, w zlewie, juz pomijajac czajnik i express do kawy osadzaja sie po krotkim czasie ogromne ilosci kamienia. Herbata ma po wystygnieciu osad, ciezko domyc wszystkie szklanki i kubki. Jedynie zmywarka radzi sobie z osadem po herbacie.



U nas w biurze kilka osob uzywa dzbanka z filtrem, ktory oczyscza wode i usuwa osad wapniowy. Wybralam sie wiec do Saturna i przejrzalam dostepne filtry.


 

Zdecydowalam sie na filtr firm BWT, ktory ma filtr z magnezem. Filtrujemy wode, a rownoczesnie polepszamy jej jakosc wzbogacajac ja w magnez. 2 litry przefiltrowanej wody filtrem BWT pokrywaja 20% naszego zapotrzebowania na magnez. Przefiltrowana wode pije bezpodrednio lub wlewam do czajnika i robie sobie herbate. Herbata nie ma zadnych osadow i ma ZNACZNIE lepszy smak. Nagle wyczuwam w herbacie dodatki np. cytryne, wanilie i inne smaki, ktorych wczesniej nie wyczuwalam. Czajnik nie pokrywa sie osadem, zatem nie plywaja w nim zadne restki osadu wapniowego. Nasza woda nie ma smaku chloru, ale producent zapewnia, ze filtr usuwa rowniez chlor z wody.
 
 
Uzytkowanie:

Filtr dzbankowy filtruje wode b. szybko, w niecala minute mamy 2 litry czystej wody. Raz w tygodniu nalezy wrzucic filtr do goracej wody na 3 minuty, aby usunac ewentualne drobnoustroje. Dzbanek tez nalezy raz w tygodniu porzadnie umyc (mozna tez w zmywarce). Filtr starcza na 100 napelnien, tj. na ok. miesiac. Na pokrywce dzbanka mamy licznik, ktory liczy nam ilosc napelnien.
 

Zalety:

-czysta i smaczna woda
-smak herbaty jest znacznie mocniej wyczuwalny
-urzadzenia kuchenne nie kamienieja
-nie kupujemy wody butelkowanej

Wady:

-raz na miesiac musimy wymienic filtr (wydatek pieniezny)
-raz na tydzien, dzbanek trzeba wymyc, a filtr wyparzyc (czas)

 


Podsumowujac, jestem zadowolona z dzbanka BWT. Smak herbat jest duzo lepszy, do tego pije przefiltrowana wode bez obaw, a moj czajnik nie ma osadu kamienia.
 

c.d.n.

pozdrawiam

Kinga

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja stosuję tego rodzaju dzbanki filtrujące jeśli mam gotować nawet wodę w czajniku elektrycznym https://duka.com/pl/agd/czajniki-elektryczne którego z chęcią oczywiście używam. Jak dla mnie jest to znacznie lepsza woda i nawet widzę po samym czajniku, iż o wiele miej kamienia się na nim odkłada.

    OdpowiedzUsuń